Friday, November 29, 2013

Pemergiannya Satu Peringatan untuk Diri Sendiri

Assalamualaikum

Lama dah tak post benda.

Semalam terjadi satu kematian, melibatkan seorang pelajar Malaysia di Mansurah, Mesir ni. Let me call him arwah UM.

I don't know him. I thought I had never met him even once. Tapi sebenarnya pernah travel ke Cairo (ramai-ramai naik van besar) semester lepas, pertama kali nampak dia, dan kali terakhir jugak sebenarnya. Dia pendiam, sebab tu tak recognize sangat.

Memang tak kenal langsung dengan arwah UM ni.

Tapi, bila dia meninggal, terasa macam Allah datangkan peringatan kepada diri sendiri
Nabihah, kau banyak lagi dosa, kau tangguh taubat. Kau dah sedia ke esok nak mati? Kau masih lagi kejar dunia, akhirat kau dah prepare ke?
Dikhabarkan oleh kawan-kawan arwah UM seorang yang selalu bercakap benda baik, dan dia jugak salah seorang orang yang mencari kebenaran dalam fikrah Islam. Dan dia meninggal, kembali kepada Allah dalam perjalanannya mencari kebenaran. Semoga kebaikan yang dia sebarkan akan terus mengalir kepada semua orang. Semoga dia bertemu Allah dalam keadaan yang baik.

Dia meninggal disebabkan respiratory failure, seperti mana yang dikhabarkan oleh housematenya kepada kawan lepas tu kepada kawan lepas tu mungkin beberapa orang dan sampai kepada saya semalam melalui seorang senior.

Tapi amat malang sekali sebab ada je segelintir manusia yang seronok menjaja cerita (yang dari mana entah sumbernya) dan menyebarkannya di Facebook berkenaan cara matinya arwah, akibat insiden tragis. Sebenarnya arwah pergi bukan dengan cara yang terpesong akidah macam tu. Semoga Allah kurniakan hidayah kepada mereka yang memulakan cerita itu dan menjaja cerita itu.

Senior-senior rapat yang menangisi pemergian arwah semalam telah bergilir-gilir menyampaikan peringatan dalam usrah mereka lepas solat jenazah malam tadi.
Orang yang beriman ialah orang yang mengingati mati. Sepertimana seorang lelaki yang lamarannya terhadap seorang perempuan diterima, maka dia bersedia untuk bernikah dengan segala persiapan rapi supaya tidak ada masalah untuk berkahwin nanti, maka begitulah kita sepatutnya bersedia menghadapi mati. (Akhi Akmal)
 Kita bercakap pasal baiknya arwah. Nanti kalau kita mati, ada ke kebaikan kita yang nak disampaikan kepada orang lagi? (Akhi entah yang mana)
Arwah meninggal dalam keadaan dia sentiasa menyampaikan kebaikan dan bercakap benda baik. Kita? Yang final year ni? Kalau mati dalam keadaan kita bersungguh-sungguh mengejar degree? Macam mana tu? (Akhi Akram)
Itulah usrah suram mereka semalam. Sebab arwah pun geng usrah tu.

 
 
 
 
 

0 Throw your words, write good:

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment