Sunday, December 18, 2011

Tell Me The Truth About The Jama'ah

Assalamualaikum.

Seriously, bunga??
hehe... that's one of Mat Luthfi's lines
Ignore it...

But seriously
I wanna know
what's going on actually
when some individuals claim that 
their jama'ah are far, more... better than others
they said they struggle for Islam
but why they separate?

And they say...
"Awak tak perlu la ikut diorang yang jemaah itu
diorang dah banyak menyimpang dari Islam,
perjuangan diorang tak betul."

So what is the thing
that causes them to be led astray
of the right path of Islam?
The sisters and brothers didn't tell me.
At all.

And because i was a young girl
I swallowed it as it is
I believed it as it is
I took it
I was wrong

And now is the time for me
to know what is it
Kan?
Salah ke?
Tak kan...
I need to know why they said so
Orang-orang jemaah tu baik je punnnn...
They pray, they eat, they study
they go to 'school'
(well u know we are used to say pergi sekolah than pergi kuliah :P)
they do their jobs
they read, they watch tv
(part tv tu susah sikit nak kata logik kat mesir ni, baik tgk youtube je drp sewa antenna besar mcm satelit utk tv)
they recite quran
they walks, they ride taxi to school
they do all what I do
they organize their programmes
they send invitations to us 
"Adik, meh la datang program kitorang minggu depan. Masuk free, keluar free. Boleh daftar dengan ahkak tu..."
"Adik, jemput datang ke bait dot dot (bkn bait muslim) untuk program dot dot petang lusa."
just like the one yang beria-ia kata jemaah itu salah

maybe sebab jemaah-jemaah ni
tak berdaftar under government kot

tapi apa salah diorang?

i guess this is the lumrah becoming a Malaysian, a Muslim
in a foreign country.

p/s: jemaah asal dari bahasa arab, yang bermaksud kumpulan. tapi macam dah lain je maksudnya pada perspektif kite... ye dak? 

2 Throw your words, write good:

Hasibah Abd Rahman said...

erm,it's depends on individual kot..
pd kita,nk ikut mana2 jemaah pn x kisah asalkan btol objektif yg dorang bwk.
stakat ni kita dah pergi 3 jemaah.
1st, under IKRAM. 2nd, under PAS. 3rd under ABIM. 3-3 ni sumeny ok. cme yg melainkn dorg adalah cara gerak kerja n objektif.
IKRAM- menumpukn kpd individu muslim
PAS-lbh kpd politik @ negara (if i'm not mistaken. maaf andai salah.. )
ABIM- xbrapa pasti. tp still good.
x kisah nk join mne2 pn tp jgn t'lalu taksub dgn apa yg kita join n ckp jemaah lain x ok. Ad sorang akak ni cakap, kalau ad jemputan mne2 jemaah, pergi j. kita meraikn dorg. bukan pergi tp hati membanding-bandingkn kebaikn n kburukn..

Dr K.Nabihah said...

huhuu entah le siba...
klu sebut psl pas dan sewaktu dgnnye kite mmg x reti nak cakap... mmg tgh mencari-cari skrg ni...

itu la pslnye, mcm mane dorang buleh kate lagu tu pun kite xtau... xpulak dsbutkan kslahan jemaah tu smpai dorang buleh kate salah kan...

btw i mis u siba! <3

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment