Tuesday, June 19, 2012

Summer Holiday yang Teruji

Assalamualaikum.

Sudah lebih kurang dua minggu...

...berada di Tanah Melayu tanah tumpah peluh belajar masa sekolah dulu.

Agaknya dah lama sangat tidur dalam dunia ni.

Tidur dalam kelalaian.

Life is seronak (read: seronok)

Macam-macam nikmat dapat. Nak makan senang. Nak pergi berjimba-jimba pun.


MAKA

Ujian pun didatangkan secara tiba-tiba.

Meragut perasaan dan hati yang dulu kononnya sembil. Tak kisah konon.

Tak mudah leleh la katakan. Perasan la tu. Masuk bakul tergolek sendiri.

Ujian itu datang just like an alarm clock yang mengejutkan kita supaya bangun dari tidur. Maka pilihlah untuk terus lena dalam kelalaian atau bangkit bekerja untuk akhirat yang kekal selamanya.

Kalau pagi-pagi, alarm clock yang di tepi bantal atau terseret ke bawah bantal atau masuk dalam sarung bantal atau jatuh tercampak ke atas lantai lalu tersorok di bawah katil... (eheh panjang pula) berbunyi mengejutkan kita, sungguh kita mampu buka mata dan menutup alarm itu. Bukan snooooze dah, tapi setoppp!

Lepas itu kita mampu pula pilih untuk terus tidur meninggalkan waktu Subuh yang disambut kokokan ayam dan kadang-kadang suara Peah dan Semek (kucing!) yang bergurau atau bergaduh di tepi rumah. ATAU kita boleh pilih untuk bangkit meleraikan ikatan si setan yang megikat tubuh kita semasa tidur, menyahut seruan azan Subuh yang dilaungkan oleh muazzin bernama Pak Mat di masjid berdekatan di hadapan kedai Mak Esah.

Terasa macam patah bahu juga menanggung ujian.

Berhujan juga sehari dua.

Mata pun boleh tahan bengkak berjaga malam.

Yang nyata kehidupan ini perlu diteruskan.

Kehidupan ini bukan diteruskan dengan emosi kita.

Tapi Allah yang menentukan. Mengikut rencanaNya. Paham?

Apa yang kita rasa buruk gila sebenarnya cantik di sisi Allah. Itu yang ramai orang tak sedar termasuk yang mengarang ni hahh...

Yang nyata tunggak kehidupan bukan ayah atau mak atau abang atau kakak atau adik atau tok nyang atau anyone... (penat fewwhh)

tapi Allah.

1 Throw your words, write good:

Permata Biru Itu said...

Salam alaik,

aih, cantek kucing awak nama PEah dan Semek ;P

ok, saya setuju.
pas ni kena memilih apa yg baik tuk akhirat yg kekal selamanya..

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment